Liseli gençler Melyaz ile yazılımcı oluyor

Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Meslek Liselerinde Yazılım Eğitiminin Hami Yazılım Firmaları ile Desteklenmesi (Melyaz)’ Projesinin lansman toplantısı 13 Haziran 2022’de İstanbul’da yapıldı. Toplantıya Yasad Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, YASAD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Acer, Yazılım Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Sevilay Güven, MR Evyap MTAL Müdürü Barış Saygılı, hami firmaların yöneticileri ve meslek lisesi müdürleri katıldı.

YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, yazılım sektörünün istihdam açığı sorununa çözüm bulmak amacıyla Melyaz Projesini hayata geçirdiklerini belirterek, “Hızla gelişen dijital dönüşüm ve pandemi süreci 2020’den bu yana yazılıma olan ihtiyacı arttırmıştır. Elbette pazarın büyümesi ve yatırımların hızlanması yerli yazılım firmalarına önemli fırsatlar da sunmuştur. Ancak artan talepleri karşılamak için sektörün iş gücünü destekleyen politikalara ihtiyaç vardır” dedi. Sorunların çözümü için yazılım eğitiminin lise seviyesine indirilmesi gerektiğini söyleyen Kamalı, “Melyaz Projesinde amacımız meslek liseleri ile yazılım şirketlerimizin arasında kopmaz bağ kurmak ve genç beyinleri, mezun olur olmaz iş hayatına kazandırmaktır. Projemizde 20 okulda 400 öğrencimiz eğitim görecektir. Bunu bir başlangıç olarak görüyoruz. Modelin kalıcı olarak yazılım şirketleri ile meslek liseleri arasında iş birliği oluşturacağına inanıyoruz” diye konuştu.

YASAD Genel Sekreteri Sevilay Güven ise projenin detaylarına ilişkin bilgi verdi. Güven, yazılım sektörünün her yıl ortalama yüzde 20 büyüdüğünü ve istihdam açığı yaşadığını hatırlatarak “Bilgisayar mühendisliği eğitimi veren üniversitelerimizin yıllık kontenjanı 10 bin öğrencidir. Elbette 10 bin öğrencinin hepsi 4 yıl sonra mezun olamamakta ve mezun olanların tamamı da yazılım sektörünü tercih etmemektedir” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü, YASAD'ın paydaş olduğu Türkiye Yazılım Envanteri Projesi’ne göre sosyal sigortalar kurumuzda kayıtlı 70 bin bilişim ve yazılım personeli bulunduğuna dikkat çeken Güven, “Aynı projede yazılım üreticisi olarak kendini tanımlayan 22 bin şirketimiz bulunuyor. Oysa sanayimizin ve yazılım şirketlerimizin istihdam açığı 200 bin yazılımcıdır” bilgisini verdi. İstihdam açığının ülkemize özgü bir durum olmadığının altını çizen Güven, sadece üniversite mezunu yazılımcılar ile sektörünün istihdam açığının çözülemeyeceğini kaydetti. Yazılım eğitiminin lise seviyesine indirilmesinde en büyük sorunun hızla gelişen teknolojilerin müfredata hemen dahil edilememesi olduğunu açıklayan Güven, projenin çıkışı hikayesini ise şöyle anlattı: “YASAD Yönetim Kurulu Üyemiz Fatih Acer’in kişisel girişimleriyle 5 yıldır Mehmet Rıfat Evyap Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ile yaptığı çalışma model arayışımızda bize ilham verdi. Melyaz Projesi, her liseye bir hami yazılım firmasını eşleştirerek 11. sınıf öğrencilerinin okuduğu müfredatı zenginleştirmeyi ve 12. sınıfta zorunlu stajlarını yine bu şirket içinde yaptırarak mezun olduklarında iş hayatına hazır hale getirmeyi amaçlıyoruz. Proje dahil olan okullarımız öncelikle bilişim bölümü ve bilişim öğretmenleri olan kurumlarımız arasından seçilmiştir.”

YASAD'ın yürüttüğü Melyaz Projesi; İstanbul Kalkınma Ajansı 2022 Çocuklar ve Gençler çağrısı tarafından destekleniyor. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında yürütülen projenin paydaşları arasında Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), İstanbul Topkapı Üniversitesi ve Türkiye Oyun Geliştiriciler Derneği (TOGED) yer alıyor. 2022-2023 eğitim öğretim yılının başında proje okullarda uygulanacak sınavla her okuldan 20 öğrenci Melyaz Projesi kapsamında eğitim alacak. Projenin ikinci adımında ise Şubat 2023 itibariyle hami yazılım firmalarının eşleştirildikleri liselerde haftada 8 saat kendi ürün ve yazılımları üzerinden teknik eğitim verilecek. Eğitim alan öğrenciler, 2023-2024 eğitim öğretim yılı başında hami firmalar ve dernek üyesi firmalarda 1 yıl zorunlu staj yapacak.