Başkanın Mesajı

Başkanın Mesajı

gonulkamaliResim%20(1)

Çağımızı yeniden tanımlasak ‘yazılım’ dünyasının teknoloji trendlerini ve kavram olarak ‘dijital dönüşümü’ en üste yazarız. Hızla gelişen bilim ve teknoloji işte bu kavramı hayatımızın odağına yerleştirmiş durumda. Bireyler, şirketler, kurumlar hatta sosyal hayatımız dijital dönüşümle yeniden şekilleniyor ve bizi geçmişe kıyasla farklı bir noktaya taşıyor.
Gelişen ve hızla büyüyen ülkemiz, bu dönüşümün dışında değil. Genç nüfusu, üretim kabiliyeti, doğal kaynakları ve pek çok alanda kültür birikimleri ile geleceğe heyecanla bakmamızı sağlıyor. Binlerce yıl medeniyetlere beşiklik etmiş kadim topraklarımızda mevcudu korumaktan öteye geçip ‘yazılım teknolojileri’ ve Ar-Ge destekli inovasyon ile ‘dijital dönüşümü’ hızla gerçekleştirerek hatta veri odaklı stratejik yaklaşımlar ve yapay zeka ile bir adım ileri taşıyarak yeni dünyada oyun kurucu bir kimliğe bürünmek istiyoruz.
Türk Yazılım Sanayi, çağın ihtiyaçlarına yönelik çözümler sağlama yetkinliğiyle bize önemli bir fırsat sunuyor. Doğru ve sürdürülebilir stratejileri üretmek, üretilen stratejilerin kapsayıcı şekilde hayata geçmesini sağlamak için güçlü bir yönetim ekibiyle göreve başladık. Yazılım Sanayicileri Derneği, yeni dönemde sektörümüzün stratejik konumunu güçlendirip, ülkemizde yüksek teknoloji üreten, ihraç eden ve global ölçekte söz sahibi markalarının yaratılmasına imkan veren politikaların geliştirilmesine öncelik verecektir. Tüm sektörleri inovasyon ve rekabetçilik bazında destekleyen yazılım sektörü; yerli teknolojilerin geliştirilmesi, kritik altyapıların kurulmasına sağladığı katkı ile ülkemizi ‘Yeni Dünyada’ hakkettiği noktaya taşıyacaktır. Gelin, hep birlikte yerli yazılım teknolojileri ile geleceği birlikte inşa edelim.

Gönül Kamalı
YASAD Yönetim Kurulu Başkanı

Türk Yazılım Eserleri

Derneğimiz; Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla ülkemizde ilk kez Türk yazılım sektörünün 50 yılda üretmiş olduğu yazılım eserlerini bir araya getirdi. Türk Yazılım Eserleri adıyla kitaplaştırılan yayında marka değeri yüksek 84 yazılım şirketinin kendi ismi, kullanıcı kitlesi olan 272 eseri fikir, gelişim ve büyüme hikayesiyle yer aldı. Yaratıcı endüstri olarak tanımlanan yazılım sektöründe telif hakları konusunda kamuoyunda farkındalık yaratan yayının yatay sektörler ve akademi için referans kaynak, genç girişimciler için ise örnek olması amaçlanıyor.

Kataloğa Git

Haberler

%7B%7Bdata
Detaylı Bilgi
YASAD ve Yeditepe Üniversitesi, yazılım sektörünün gelişimi için iş birliği yaptı

Derneğimiz, Yeditepe Üniversitesi ile yazılım eğitiminin sektör ihtiyaçlarına uygun olarak gelişimine katkı sağlamak, sektörün beklentileriyle örtüşen nitelikli insan kaynağı yetiştirerek yazılım firmalarını güçlendirmek amacıyla sürdürülebilir bir üniversite-sanayi iş birliği protokolüne imza attı. Yeditepe Üniversitesi’nin Ataşehir’deki 26 Ağustos Yerleşimi’nde gerçekleştirilen imza törenine Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, YASAD Genel Sekreteri Sevilay Güven, YASAD Genel Sekreter Yardımcısı Kader Karaçay Yılmaz, Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. B Tevfik Akgün, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Demirağ ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gürhan Küçük katıldı.

%7B%7Bdata
Detaylı Bilgi
Türk yazılım sektörünün 50 yıllık eserleri ilk kez kitaplaştı

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Türk yazılım sektörünün 50 yılını “Türk Yazılım Eserleri Arşiv ve Ansiklopedi” projesi ile kez bir araya getirdi. Proje ile yazılım sektörünün marka değeri yüksek 84 şirketi “Türk Yazılım Eserleri” adıyla kitaplaşan tek bir envanterde buluştu. Her biri marka haline gelmiş, kendi ismi, kullanıcı kitlesi olan 272 yazılım eseri, envanter için derlendi. “Türk Yazılım Eserleri” Kitabının tanıtımı sektör duayenlerinin katılımıyla İstanbul Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

%7B%7Bdata
Detaylı Bilgi
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, HİB toplantısına katıldı

Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, geçen yıl 90 milyar dolarlık ihracata imza atan Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (HİB) Genişletilmiş İstişare Toplantısında HİB Yönetim Kurulu ve Komite Üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıda Hizmet İhracatçıları Birliği’nde görev değişimi yaşandı. Hizmet İhracatçıları Birliği’nin gelişimi için önemli projelere imza atan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, HİB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Üyesi Şekip Avdagiç’e devretti. Görev değişimi sonrası komite üyeleri görüş ve önerilerini Bakan Ömer Bolat’a sundu. Toplantıda söz alan YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, yazılım sektörünü globalleşme sürecine ilişkin görüş ve önerilerini paylaştı. Sektör temsilcilerini dinleyen Bakan Ömer Bolat, hizmet ihracatçılarının yanında olduklarını belirterek şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu güçlü irade ile ‘Bölgesinin üretim ve ihracat üssü olan Türkiye’mizi küresel ihracatın en güçlü aktörlerinin zirvesine taşıyacağız. Turizmden sağlık hizmetine; eğitimden taşımacılığa, bilişimden eğlence-kültür sektörüne kadar dinamik şekilde büyüyen hizmetler sektörümüzde ‘hizmet ihracatında lider ülke’ olmak için gayret gösteriyoruz. 2002 yılında 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımız, 2022 yılında tam 6.5 kat artışla 90.5 milyar dolara ulaştı. 2023 yılı hizmet ihracatı hedefimizi ise 120 milyar dolar olarak belirledik. Hizmet sektörlerimizle ülkemize net döviz girdisi, istihdam artışı ve katma değer sağlayarak ekonomimize güç vermeye devam edeceğiz. Sektöre özgü yeni nesil hizmet ihracatı desteklerimizle hizmet ihracatçılarımızın yanındayız.”

%7B%7Bdata
Detaylı Bilgi
YASAD ve ARGEMİP TÜBİTAK çağrıları için etkinlik düzenledi

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), TÜBİTAK ve ARGEMİP iş birliğinde “TÜBİTAK 1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge Çağrısı Tanıtım ve B2B Eşleştirme Etkinliği” 10 Mayıs 2023’te online olarak gerçekleştirildi.

Etkinlik

%7B%7Bdata
1686690000
Yazılım Sektörü ve Globalleşme Zirvesi

Yazılım Sektöründe Globalleşme Yolunda Destekler, İhracat Stratejisi ve Başarı Hikayeleri

Detayları Gör

Basında YASAD

%7B%7Bdata
YASAD’ın Mely@z Projesi ile genç yazılımcılar yetişecek

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında, İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülecek Mely@z ‘Meslek Liselerinde Yazılım Eğitiminin Hami Yazılım Firmaları ile Desteklenmesi Projesi’nin lansman toplantısı, projenin paydaşları olan İstanbul Topkapı Üniversitesi, Türkiye Oyun Geliştiriciler Derneği (TOGED) ve Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) yetkililerinin de katılımıyla gerçekleşti.

%7B%7Bdata
Makina ve yazılım sektörleri arasındaki iş birliğiyle yüksek katma değer sağlanacak

MAKFED Türkiye Makine Federasyonu ve YASAD Yazılım Sanayicileri Derneği, 25 Mayıs tarihinde iş birliği protokolü imzaladı. MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran ve YASAD Başkanı Gönül Kamalı’nın bir araya geldiği programda makina ve yazılım sektörleri arasındaki iş birliğinin genel çerçevesi çizildi.

%7B%7Bdata
Türk yazılım sanayi gelecek 50 yılını arıyor

Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD), Türkiye’de son 50 yılda üretilen yazılım eserlerinin envanterini çıkarmaya yönelik çalışması, yazılım sanayiinin gelecek 50 yıldaki yolculuğu için bir zemin oluşturma potansiyeline sahip. Derneğin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütmekte olduğu 2103038 sayılı “Türk Yazılım Eserleri Arşiv ve Ansiklopedi Projesi” kapsamında şimdiden etkin ve etkili bir platform oluşturulmuş durumda. Halihazırda iki eğitimin gerçekleştirildiği projede ansiklopedinin oluşturulmasında da 10 Mayıs 2022’de başlama vuruşu yapıldı.

%7B%7Bdata
Destek programı ile yeni Türk unicornlar doğacak

Yürürlüğe giren Hizmet İhracatı Destek Program Paketi bünyesindeki ‘Uluslararasılaşma ve E-Turquality Programı’, bilişim sektöründe heyecan uyandırdı. Yazılım ve tüm alt sektörlerinin desteklenmesi ve ihracatın ülke geneline yayılmasını amaçlayan programla Türk unicornların (Turcorn) artması bekleniyor.

Türk Yazılım Firmaları Kataloğu

Derneğimizin 30.yılında yazılım sektörünün ilk ve tek kataloğu "Türkiye Yazılım Firmaları Kataloğu" yazılım sektörümüzün gücünü kapsamlı bir şekilde ortaya koymak amacıyla 2022 yılında yayınlanmıştır. İngilizce ve Türkçe dillerinde hazırlanan katalog, basılı yayın ve online katalog olarak oluşturularak her iki yayın birbirine QR kodlar ile bağlanmıştır.

Kataloğa Git