“Avrupa Birliği Horizon 2020 - European Green Deal Çağrısı Eğitimi” İlgi Gördü

1 Ekim 2020 tarihinde Netaş İnovasyon ve Ar-Ge Stratejileri, Teşvik Programları Müdürü Sn. Ali Taşkıran sunumuyla Dernek üyelerimize özel ücretsiz verilen “Avrupa Birliği Horizon 2020 - European Green Deal Çağrısı” online eğitimi üyelerimiz tarafından ilgiyle izlendi.

Ufuk 2020 Programı, sağlanan destekler ve Green Deal Çağrısı içeriğine ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığı eğitim sunumunun ardından YASAD Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Rıza Durucasugil izleyicilerden gelen soruları yanıtlamıştır.

İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 1990 mezunu olan Sn. Ali Taşkıran, 27 yıldır NETAŞ’ta ARGE biriminde Donanım Tasarım, Uluslararası Müşteri Destek ve Siber Güvenlik birimlerinde yönetici olarak görev almaktadır. Son 2 yıldır ise İnovasyon ve ARGE Stratejileri biriminde Ulusal ve AB Teşvik Programları Kıdemli Müdürü olarak görev yapmaktadır. Sn. Ali Taşkıran, sunumu sırasında Horizon 2020 kapsamında açılacak son çağrı olan Green Deal çağrısı klasik Horizon 2020 çağrılarından farklı olarak hayata geçtiğini ve Green Deal çağrısı kapsamında desteklenen projelerden beklenen topluma hızlı bir şekilde yansıyacak hızlı ve somut sonuçların elde edilmesi olduğunu vurguladı. Ayrıca çağrı altında az sayıda başlık olması ile etkisi büyük projelerin desteklenmesinin hedeflendiğinin ve 1 Milyar Euro bütçeli çağrıda, kabul edilen projelerin 80 Milyon Euro’ya kadar destek alma şansı olduğunun altını çizdi.

En büyük hedefi karbon salınımını sıfıra indirmek olan European Green Deal çağrısı 2050 yılına kadar kademeli olarak hedeflerini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Komisyon tarafından topluma kısa sürede somut kazançlar sağlaması için belirlenen hedefler ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • AB’nin 2030 ve 2050 iklim hedeflerini geliştirmesi,
  • Temiz, ulaşılabilir ve güvenilir enerjinin sağlanması,
  • Toksinden arındırılmış bir çevre için sıfır kirliliğin sağlanması,
  • Çiftlikten sofraya stratejisi ile adil, sağlıklı ve çevre dostu bir gıda sistemi,
  • İnşa ve yenileme çalışmalarının enerji ve kaynak verimli yollar ile yapılması,
  • Ekosistem ve biyoçeşitliliğin korunması,
  • Temiz ve döngüsel ekonomi için sanayinin harekete geçirilmesi,
  • Sürdürülebilir ve akıllı mobiliteye geçişin hızlandırılması.

İlgili eğitim kaydına aşağıdaki YASAD Youtube Kanalı linkinden ulaşabilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=Uu2FXzx6TUw 

Alakalı Linkler:

https://www.ab.gov.tr/52087_en.html

https://pmo.partners/avrupa-yesil-mutabakat-cagrisi/