Sektörel STK’larımız STK toplantıları dizisi bünyesinde KVKK Başkanı Prof.Dr.Faruk Bilir ile Buluştu

23/07/2020

Dijital Gündem STK toplantıları dizisi bünyesinde  23 Temmuz 2020 tarihli dokuzuncu video konferansında KVKK Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir ve Bilişim bir araya getirdi. “Bilişim STK’ları ve KVKK” başlıklı video konferansta yazılım sektörünü temsil eden Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Sn. Gönül Kamalı kişisel veriler kadar, firmalarının verilerinin tutulduğu bulut sistemleri ve yapay zeka uygulamaları da verilerin korunmasına yönelik önemli bir tehdit teşkil etiği ve buna yönelik sertifikasyon çalışmalarına önem verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

Etkinlikte;

• Sosyal mühendislik çalışmaları ile birey veya toplumların, gelecekleri tasarlanabildiği için, kişisel verilerin korunması konusunun, sadece şahsi değil, aynı zamanda milli bir mesele haline gelmesi,

• Uluslararası rekabette, bilişim sanayicilerinin eli rahatlatılması gerektiği,

• Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalması için veri merkezleri konusunda çeşitli düzenlemeler yapılması gerektiği,

• Kişisel verilerin korunması ile ilgili yasal düzenlemelerin, telekomünikasyon abonelikleri ile ilgili süreçlerin çevrim içi yürütülebileceği şekilde ele alınması gerektiği,

• Hiçbir hizmetin bedavaya verilmeyeceği ve bu tip hizmetler için ödenen bedelin, çoğu zaman kişisel veriler olması hususları görüşüldü.  

 

Etkinlik kapanış konuşmasını yapan KVKK Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, VERBİS’e kayıt sürelerinin uzatılması ile ilgili görüşlerini şu şekilde açıkladı: “VERBİS sürecinin uzatılmaması konusundaki dileklere katılıyorum. Tabii bu konuda kara verme yetkisi kurulundur. Bugüne kadar üç defa bu süreç uzatıldı. Süre Eylül’de dolacak.” Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun farklı sektörlerde farklı uygulamalarının yapılabilmesi konusunda çeşitli çalışmaları olduğunu belirten Prof. Dr. Bilir, bu konuda bankacılık sektörü için bir girişimde bulunduklarının da altını çizdi. Telekomünikasyon cihazları ile ilgili saklanan veriler konusuna da değinen Prof. Dr. Bilir, bu konuya yönelik olarak KVKK ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında yürürlüğe konacak bir protokol ile ilgili yapılan hazırlıklarda sona yaklaşıldığını ve protokol metninin şu anda hazır olduğunu sözlerine ekledi. Prof. Dr. Bilir, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile Avrupa Birliği’nin bu konudaki yasal Düzenlemesi olan Genel Veri Koruma Tüzüğü’nün (GDPR) uyumluluğu hakkında şunları söyledi: “Kişisel Verilerin Koruması Kanunu ile Avrupa Genel Veri Koruma Tüzüğü uyumluluğu. 11’inci kalkınma planında var. Adalet Bakanlığı strateji belgesinde var ve bizim yaklaşık 6 aydır, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile GDPR uyumluluğu konusunda çalıştığımızı belirtmek isterim. Hatta bu çalışmanın ana esaslarından birisi de şudur: GDPR ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu arasında uyumluluk, yöntem olarak bir mevzuat değişikliği ile olmalı. Yani mevzuat değişikliği ile olabilecek konular, içtihat değişikliği ile olabilecek konular ve bu konuda hiçbir uyumluluk sağlanamayacak konular var. Çünkü biliyorsunuz bu Avrupa Birliği’ne üye devletler için getirilmiş bir düzenleme ama genel olarak Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bununla uyumlu. Ama tam uyumluluk olduğunu söylemek de mümkün değil. İnşallah bu çalışma sona erdiğinde, bunları sizlerle paylaşacağız.”

Panelin tamamı aşağıdaki link üzerinden Youtube’dan izlenebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=D8mdOk_Uxpk